luni, 23 august 2010

Prin Romania - Baile Felix

Am plecat din Apuseni cu un gust dulce-amarui (nu pot spune amar, pentru ca in proportie de 90% a fost mai mult decat extraordinar)  si ne-am intreptat spre litoralul vestului - Baile Felix. Una dintre cele mai vechi statiuni balneo din Romania, Baile Felix - Baile 1 Mai, arata in mare parte asa cum ar trebui: bazine intretinute, centre de recuperare, curatenie, spatii de cazare pentru toate buzunarele. Normal ca hotelurile vechi, au ramas cam ca pe vremea anilor 80, insa exista nenumarate alternative.

Cazarea noastra a fost in 1 Mai, pensiune Bliss, pe care o recomand cu caldura oricui vrea sa petreca cateva zile in zona. Desi nu dispune de piscina proprie, dispune de curatenie, o gazda primitoare, o terasa pe care este umbra mai toata ziua si preturi super decente: 60 ron camera/noapte si 10 ron micul dejun/camera/zi.

Prima zi am petrecut-o la baza hotelului Perla, un hotel de 3 stele cu o piscina exterioara, 2 piscine interioare, jacuzzi si tot felul de chestii dragute prin bazin. Piscinele nu sunt mari, insa oricum in apa termala nu prea poti inota din cauza temperaturii undeva in jur de 34 grade. Apa din 1 Mai este un pic mai rece decat cea din Felix, insa daca este foarte cald afara nu poti petrece prea mult timp in piscina.

Din cauza proprietatilor apei, este indicat sa verificati daca aveti voie sa faceti baie si oricum nu este sanatos sa stai mai mult de 30-45 minute cu pauza de minim o ora.

Urmatoarele zile le-am petrecut la strandul Hotelului Padis din Felix. Intr-adevar apa este mult mai calda si ceea ce este absolut interesant este faptul ca bazinele sunt golite zilnic si reumplute.

In baile 1 Mai exista o rezervatie naturala unde se gasesc specii protejate de nuferi si lotusi, din pacate lacurile nu sunt intretinute si arata ca niste balti pline de broaste si acoperite cu nuferi.
Lacul cu nuferi din Baile Felix l-am vazut intr-o seara si intr-adevar este mult mai bine amenajat. In realitate exista 1 lac cu nuferi si 2 sau 3 cu lotusi. Lacurile sunt foarte mici, insa foarte frumos amenajate.

Baie Felix si Baile 1 Mai nu sunt recomandate celor care vor sa petreaca sau sa se distreze, pentru ca nu ai mai nimic de facut. Sunt statiuni balneo in adevaratul sens al cuvantului: liniste si tratament.

Daca tot eram prin zona, dat fiind faptul ca la ora pranzului nu puteai sa stai la soare sau in apa, am mers intr-o zi prin Oradea. Este un orasel dragut, micut, cu un  o alee pietonala plina de carciumi si magazine. In centru se afla Primaria si Hotelul Vulturul Negru, care intr-adevar sunt niste cladiri superbe.
In Oradea exista si o cetate, dar este o provocare sa o gasesti, fiind amplasata in spatele unui bloc cu 10 etaje, deci, daca nu stii unde e slabe sanse sa o gasesti.
Urmatoarea destinatie MARAMURES.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu