vineri, 3 decembrie 2010

Final de vacanta

Am uitat sa inchei povestea vacantei de 3 saptamani prin frumoasa noastra tara si spun asta in cel mai serios mod.



Nu cred ca as putea sa traiesc departe de toate lucrurile de aici, de oameni, de locuri, de obiceiuri.
Peste tot pe unde am umblat, oamenii ne-au primit cu drag si cu bratele deschise, chiar daca pentru noi, serviciile au lasat de dorit uneori, nu putem spune ca primirea nu a fost ireprosabila.
Cand gazda este primitoare si deschisa, de cele mai multe ori treci peste imperfectiunile cazarii sau peste faptul ca nu poti folosi toate cele 3 dusuri in acelasi timp.

Pentru toti cei care spun ca Romania este o tara de rahat, ii invit sa isi mute fundurile din masini, sa iasa din zona Valea Prahovei si sa descopere adevarata noastra tara.

Dupa peste 2000 km, pot spune ca drumurile noastre nu sunt chiar atat de rele, majoritatea sunt chiar OK, insa cand dai peste unul rau, iti blestemi zilele. Din acestea rele pot mentiona:
- drumul de spre Cetatile Ponorului - M-tii Apuseni, 7 km, groapa langa groapa, langa groapa.... insa drumul este in lucru, in vara se lucra la el. Din drumul Arad-Oradea, la un moment dat se face dreapta spre pestera Ursilor si multa bafta...

- drumul de la Oradea la Satu Mare, drum in lucru in foarte multe portiuni, numai ca e asa de in lucru pe anumite zone, incat nu pot trece 2 masini una pe langa cealalta, probabil ca deja la ora asta s-a mai ameliorat problema.
- drumul prin pasul Prislop, de la Biserica Prislop, cel mai inalt punct, inspre Moldova, drumul este rupt, s-au format gropi in decopertarile facute de cine stie cand, pana iesi la drumul Vatra Dornei - Suceava, iti blestemi zilele, vreo 50 km.
- drumul de la Bistrita la Tg Mures, nu atat de rupt, pe cat de intortocheat, ingust si pe anumite zone cu gropite, daca ai ghinionul sa prinzi tir in fata stai mult si bine in spate lui, cu maxim 30km/ora.
- drumul de la Tg Jiu pana la intrarea in Defileul Jiului, acest drum nu cred ca a mai vazut asfalt de cand a fost facut.
O chestie de rasu'-plansu' pe care am auzit-o a fost faptul ca au inceput sa refaca soseau transalpina (intre Obarsia Lotrului si Ranca) si muncitorii lu' peste, scoteau bolovani din peretele care prevenea alunecarea terenului, macinau piatra ca sa o faca baza de lucru sau ce rahat fac ei cu pietrisul. Asta este povestita de un domn respectabil care a vazut cu ochii sai aceasta ineptie.

In rest drumurile au fost bune si foarte bune. Traseul nostru a fost: Bucuresti - Pitesti -Rm Valcea- Polovragi - Tg Jiu - Petrosani- Nucsoara - Hunedoara - Deva- Turda - Albac - Boga (Cetatile Ponorului)- Oradea - Satu Mare - Sapanta - Barsana - Borsa - Pasul Prislop - Vatra Dornei - Bistrita - Tg Mures - Sovata - Sighisoara - Brasov - Bucuresti.

Sa vorbim acum despre mancare:
Ce am mancat nou sau nu neaparat: balmos (mamaliga fiarta in lapte/smantana/zer si cu branza); placinte cu branza si marar, ciorba de fasole verde; astea mi-au ramas in memorie.
- cel mai un Balmos, castigator incontestabil, l-am mancat in Albac, era atat de bun incat mancai pana nu mai puteai sa te misti. Atentie!!! este destul de gras si greu!
- placintele cu branza si marar se fac ca un fel de gogosi si cele mai bune au fost in Maramures, la Sapanta si la pensiunea unde am stat in Barsana.
- ciorba de fasole verde am mancat-o in Apuseni, buna, chiar foarte buna pot spune.

Din pacate in vacanta noastra prin tara am descoperit ca este absolut imposibil sa ramai la o greutate decanta, pentru ca peste tot pe unde umbli, gasesti mancaruri excelente si peste tot sunt gazde tipice: hai doar bucatica asta te rog :)

Imi pare rau ca nu am reusit sa ajungem in Delta sau la Gura Portitei anul acesta, din cauza timpului insuficient, ma bucur insa ca am avut ocazia sa vad atatea locuri minunate si am ramas cu atatea amintiri frumoase.

Sa vedem ce ne aduce urmatorul an, sper ca noi aventuri, mai frumoase, mai incitante si inedite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu